woensdag 24 juni 2009

Wie het weet mag het zeggen...In mijn tuintje ontwaarde ik laatst een nieuwe gast: lang, met gevederde bladeren, en zeker 1.20 m hoog. Er staat er maar 1 van, en ik herken hem met geen mogelijkheid. Tuinboeken bieden ook geen uitkomst; hij bloeit nog niet, dus de kleur is mij ook onbekend. dat maakt het zoeken stukken lastiger. Hij lijkt distel-achtig, maar hij voelt heel zacht aan.
Wie kan mij helpen? Wat is dit? Onkruid, of een heel speciaal exemplaar? Ik heb hem in elk geval niet geplant, dus zou er een zaadje uitgepoept kunnen zijn door een overvliegende vogel.
Het bloemhoofd ziet er erg veelbelovend uit: allemaal kleine bloempjes die zich stuk voor stuk gaan openen, zo te zien!

3 opmerkingen:

 1. Prachtig....maar wat het is.......?
  Ik kan je dus ook niet helpen. Ben benieuwd naar de kleur van de bloemen......
  Misschien wel uit ver exotisch oord....
  Fijne zondag

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fraai exemplaar, dan zou ik ook wel willen weten wat het precies is, en ik denk dat ik het weet. Niet uit het blote koppie hoor, maar als ik zoiets lees wil ik het antwoord hebben, dus..................ook driftig aan het zoeken gegaan. Waarschijnlijk is het een "Daucus Carota" oftewel "Peen" stamvorm van ons bos worteltjes. Volgens mij heb je daar ook nog verschillende soorten van. De witbloemige schermen zijn aanvankelijk vrij vlak, maar veranderen later in een soort komvornige nestjes doordat de stralen zich naar het midden gaan krommen. Het groeit in wegbermen, dijken en in de duinen. [Onkruid?] De verdikte wortel ruikt ook duidelijk naar peen. Vroeger als geneeskruid verbouwd. Het is zeer vitaminerijk en daarom als groente in gebruik. Als ik gelijk heb hoor, want begin er maar niet a la minuut aan te knabbelen, dat wil ik niet op mijn geweten hebben.

  Groetjes Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hij is mooi maar voor mij ook onbekend, maar ik zie dat je hierboven al uitgebreid antwoord hebt gehad :) Dat is nou ook zoiets leuks van het bloggen, er is altijd wel iemand met een antwoord.
  Groetjes Jo

  BeantwoordenVerwijderen

Blog Widget by LinkWithin